Na slovíčko s.. Martin Hrča

Čo stálo za inšpiráciou tvojej najnovšej kolekcie?

Moje vlastné dlhočízne prechádzky u nás v lese.

Súčasťou modelov boli aj nádherné šperky Kristýny Španihelovej. Ich symbióza s tvojimi modelmi bola neuveriteľná..

My s Kristýnou máme zvláštne napojenie na rovnaké vlnové dĺžky, čiže spolupráca aj tentokrát vznikla úplne prirodzene. Ona súbežne s tým, ako som ja zamýšľal celú kolekciu, riešila vlastný autorský projekt „Soľ nad zlato“- teda kamennú soľ zlátenú 24-karátovým zlatom, najskôr len vo forme prsteňov. To som videl najskôr len na fotkách a hneď som to k mojim veciam chcel. Keď sme sa stretli, aby sme si nahodili nejaké prvé nástrely a položili si tieto materiály k sebe, len sme sa pousmiali, keďže to spolu úplne nádherne komunikovalo. Samozrejme sme to museli ďalej rozpracovať presne podľa jednotlivých siluet a našli sme ďalšie princípy, tedy liate olovo, ktorým sme chceli evokovať akoby „krv jednorožcov“, to sa ešte kombinovalo so sírou. Vznikalo to teda priamo ku kolekcii.

second-photo

Aký materiál si použil?

Najvýraznejšie a z môjho pohľadu aj najefektnejšie materiály boli prírodné kožušiny z jeleňa, srny a daniela. Tie boli doplnené o ručne tkané ľanové a konopné plátno, vlnený double-žoržet, lycru ale aj hodvábnu organzu, hodvábny žakar, niekoľko typov úpletov a kopec ďaších. Kože a kožušiny, ktoré som použil, sú principiálne odpadové a štandardne sa vyhadzujú. Nikto ich nechcel, kedže ide o dutý vlas, ktorý je pomerne nestabilný oproti “kožušinovým” zvieratám, tak som ich zrecykloval.

third-photo

Ako vznikol nápad s umelým snehom?

Ten bol v celej koncepcii úplne prvý, ktorý som tam chcel dostať. Teda hlavným ideologickým zámerom pre mňa bolo vyvolať akýsi pocit stíšenia. Tiež navodiť pocit drsnosti a zároveň absolútnej krehkosti. Milujem ten moment prvého sneženia, kedy sa celý svet stíši a spomalí..

Ako dlho si na kolekcii pracoval?

Ideologicky sa v tom človek vŕta dobrého pol roka, samotná realizácia potom trvá takmer tri mesiace.

Teraz, keď je po prehliadke, kam poputujú všetky modely?

Momentálne čakajú na svoje ďalšie „účinkovanie“ na rôzne fotenia a podobné promo-aktivity.

last-photo

Martin Hrča je slovenský módny návrhár. Za svoju kolekciu Šerom šepkajuc získal prestížne ocenenie Fashion LIVE! Awards 2016 za Najlepšiu fashion show. Fotografie celej kolekcie si môžete pozrieť tu.

Photo: Marek Rebroš/Fashion Live!, @FashionPage.cz

 

By Barbora

Slovakia-born, Toronto-dwelling fashion lover. A fashion consultant, freelance writer, red carpet reporter and the creator behind ChiChi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *